Logo
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 06, 2010, 01:14:38 pm
Aktualności: Prosimy nie używać COMBOFIX samemu bezpodstawnie !!!  Zapraszamy na Portal Bezpieczni w Sieci !

Strony: [1]   Do dołu
Spycheck Anti-Spyware 2010  (Przeczytany 177 razy)

Grupa: Administrator
Hero Member

Kochajmy zwierzaki..one też odchodzą...za szybko..

Spycheck Anti-Spyware 2010 to kolejny fałszywy program ,zaliczony do grupy "rogue".Procedury bez zmian, pobieram program,instalacja:

...po angielsku to jeszcze to jakoś wygląda....zmieniam na polski i.....właściwie teraz to nic z tego nie rozumiem....

...oczywiście robię aktualizację...

...to jest dobre tłumaczenie Uśmiech

......z ciekawości naciskam aby usunął to co znalazł i...kolejne fajne tłumaczenie ...

...nie dam za to tłumaczenie ani 1 złotówki Uśmiech, no to zobaczmy logi...

-------------------------

Hero Member

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4
Scan saved at 18:19:50, on 2010-06-14
Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)
Boot mode: Normal

Running processes:
D:\WINDOWS\System32\smss.exe
D:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
D:\WINDOWS\system32\services.exe
D:\WINDOWS\system32\lsass.exe
D:\WINDOWS\system32\svchost.exe
D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
D:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\WINDOWS\Explorer.EXE
D:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe
D:\Program Files\LClock\LClock.exe
D:\WINDOWS\system32\oodtray.exe
D:\PROGRA~1\SPYWAR~2\SpywareTerminatorShield.exe
D:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe
D:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
D:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorUpdate.exe
D:\Program Files\FastStone Capture\FSCapture.exe
D:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
D:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
D:\WINDOWS\system32\oodag.exe
D:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe
D:\WINDOWS\system32\cmd.exe
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\spycheck.exe
D:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
D:\Documents and Settings\tata1959\Pulpit\HijackThis(2).exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://cybertrash.pl/
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = \blank.htm
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - D:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - D:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [VistaDrive] D:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe
O4 - HKLM\..\Run: [LClock] D:\Program Files\LClock\LClock.exe
O4 - HKLM\..\Run: [OODefragTray] D:\WINDOWS\system32\oodtray.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SpywareTerminator] "D:\PROGRA~1\SPYWAR~2\SpywareTerminatorShield.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKCU\..\Run: [VisualTaskTips] D:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe
O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] D:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [SpywareTerminatorUpdate] "D:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorUpdate.exe"
O4 - Global Startup: FastStone Capture.lnk = D:\Program Files\FastStone Capture\FSCapture.exe
O20 - Winlogon Notify: !SASWinLogon - D:\Program Files\SUPERAntiSpyware\SASWINLO.DLL
O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - D:\WINDOWS\system32\browseui.dll
O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - D:\WINDOWS\system32\browseui.dll
O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - D:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - D:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
O23 - Service: O&O Defrag - O&O Software GmbH - D:\WINDOWS\system32\oodag.exe
O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - D:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe

--
End of file - 3363 bytes

Malwarebytes' Anti-Malware 1.46
www.malwarebytes.org

Wersja bazy: 4197

Windows 5.1.2600 Dodatek Service Pack 3
Internet Explorer 8.0.6001.18702

2010-06-14 18:43:45
mbam-log-2010-06-14 (18-43-45).txt

Typ skanowania: Szybkie skanowanie
Przeskanowano obiektów: 117138
Upłynęło: 6 minut(y), 50 sekund(y)

Zainfekowanych procesów w pamięci: 1
Zainfekowanych modułów w pamięci: 0
Zainfekowanych kluczy rejestru: 4
Zainfekowanych wartości rejestru: 1
Zainfekowane informacje rejestru systemowego: 0
Zainfekowanych folderów: 4
Zainfekowanych plików: 14

Zainfekowanych procesów w pamięci:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\spycheck.exe (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

Zainfekowanych modułów w pamięci:
(Nie znaleziono zagrożeń)

Zainfekowanych kluczy rejestru:
HKEY_CLASSES_ROOT\Installer\Features\6428D196FF359F6468B76C3D323FBCC6 (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
HKEY_CLASSES_ROOT\Installer\Products\6428D196FF359F6468B76C3D323FBCC6 (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{691D8246-53FF-46F9-867B-C6D323F3CB6C} (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Malware Defense (Rogue.MalwareDefense) -> No action taken.

Zainfekowanych wartości rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLLs\D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\spycheck.exe (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

Zainfekowane informacje rejestru systemowego:

Zainfekowanych folderów:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Spycheck (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Spycheck\Spycheck AntiSpyware (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

Zainfekowanych plików:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\spycheck.exe (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata1.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata2.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata3.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata4.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata5.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata6.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata7.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\fasdata8.dat (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lang.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lastscan.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\licencia.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\versiondb.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\NewShortcut1.lnk (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

...no to wywalamy te "nieudane tłumaczenie"....

Hero Member

Program nie ma uninstalera, zaglądam do panelu sterowania, dodaj usuń programy...jest...

..no to usuń...

...tak, tak i to szybko bo zaczynam nie rozumieć polskiego Uśmiech  ...i zobaczmy co zostało w logach....

Hero Member

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4
Scan saved at 13:44:53, on 2010-06-19
Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)
Boot mode: Normal

Running processes:
D:\WINDOWS\System32\smss.exe
D:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
D:\WINDOWS\system32\services.exe
D:\WINDOWS\system32\lsass.exe
D:\WINDOWS\system32\svchost.exe
D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
D:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\WINDOWS\Explorer.EXE
D:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe
D:\Program Files\LClock\LClock.exe
D:\WINDOWS\system32\oodtray.exe
D:\PROGRA~1\SPYWAR~2\SpywareTerminatorShield.exe
D:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe
D:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
D:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorUpdate.exe
D:\Program Files\FastStone Capture\FSCapture.exe
D:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
D:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
D:\WINDOWS\system32\oodag.exe
D:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe
D:\WINDOWS\system32\msiexec.exe
D:\Documents and Settings\Ja\Pulpit\HijackThis(2).exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://cybertrash.pl/
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = \blank.htm
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - D:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - D:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [VistaDrive] D:\WINDOWS\VistaDrive\VistaDrive.exe
O4 - HKLM\..\Run: [LClock] D:\Program Files\LClock\LClock.exe
O4 - HKLM\..\Run: [OODefragTray] D:\WINDOWS\system32\oodtray.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SpywareTerminator] "D:\PROGRA~1\SPYWAR~2\SpywareTerminatorShield.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE D:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKCU\..\Run: [VisualTaskTips] D:\Program Files\Utilities\VisualTaskTips\VisualTaskTips.exe
O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] D:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [SpywareTerminatorUpdate] "D:\Program Files\Spyware Terminator\SpywareTerminatorUpdate.exe"
O4 - Global Startup: FastStone Capture.lnk = D:\Program Files\FastStone Capture\FSCapture.exe
O20 - Winlogon Notify: !SASWinLogon - D:\Program Files\SUPERAntiSpyware\SASWINLO.DLL
O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - D:\WINDOWS\system32\browseui.dll
O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - D:\WINDOWS\system32\browseui.dll
O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - D:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - D:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
O23 - Service: O&O Defrag - O&O Software GmbH - D:\WINDOWS\system32\oodag.exe
O23 - Service: Spyware Terminator Realtime Shield Service (sp_rssrv) - Crawler.com - D:\Program Files\Spyware Terminator\sp_rsser.exe

--
End of file - 3233 bytes

www.malwarebytes.org

Wersja bazy: 4215

2010-06-19 13:53:35
mbam-log-2010-06-19 (13-53-35).txt

Przeskanowano obiektów: 117881
Upłynęło: 6 minut(y), 31 sekund(y)

Zainfekowanych procesów w pamięci: 0
Zainfekowanych kluczy rejestru: 0
Zainfekowanych wartości rejestru: 0
Zainfekowanych folderów: 2
Zainfekowanych plików: 2

Zainfekowanych folderów:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

Zainfekowanych plików:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lang.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lastscan.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> No action taken.

...no to wywal....

www.malwarebytes.org

2010-06-19 13:54:20
mbam-log-2010-06-19 (13-54-20).txt

Przeskanowano obiektów: 117881
Upłynęło: 6 minut(y), 31 sekund(y)

Zainfekowanych folderów: 2
Zainfekowanych plików: 2

Zainfekowanych folderów:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> Quarantined and deleted successfully.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> Quarantined and deleted successfully.

Zainfekowanych plików:
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lang.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> Quarantined and deleted successfully.
D:\Documents and Settings\tata1959\Moje dokumenty\Spycheck\Spycheck AntiSpyware\lastscan.txt (Rogue.SpycheckAntiSpyware) -> Quarantined and deleted successfully.

...i jeszcze kontrolnie...

www.malwarebytes.org

2010-06-19 14:13:32
mbam-log-2010-06-19 (14-13-32).txt

Przeskanowano obiektów: 117950
Upłynęło: 6 minut(y), 34 sekund(y)

Zainfekowanych folderów: 0
Zainfekowanych plików: 0

Zainfekowanych folderów:

Zainfekowanych plików:

...czysto ( oczywiście sprawdziłem kompa innymi narzędziami, nawet użyłem sobie tdsskilera ) , no to podsumowanie Uśmiech

Hero Member

Wnioski:

Kolejny fałszywy program w Sieci dla naiwnych użytkowników, do tłumaczenia użyto goglowskiego tłumacza i wyszły bzdury które trudno zrozumieć ....
Program sam w sobie nie stwarza problemów , ale jak niespodziewanie ukaże się na Waszym kompie ...to już będzie znak że macie problem...z tym czymś co go Wam wcisnęło Uśmiech

Strony: [1]   Do góry

Skocz do:  

Theme © PopularFX | Based on PFX Ideas! | Scripts from iScript4u Wrzesień 06, 2010, 01:14:38 pm
Działa na MySQL Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Działa na PHP Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.141 sekund z 18 zapytaniami.